Sundsvallsbranden 3.0

Sundsvall har brunnit flera gånger men det är främst de två bränderna på 1800-talet som är dokumenterade och kända. Den senaste branden som ödelade stadens centrum var år 1888.

Nu brinner Sundsvall igen, fast inte bokstavligt.
Det är Sundsvalls kommuns skolbudget som visar knallröda siffror. I år igen. Precis som förra året, och året innan det.
Sundsvalls kommun har de senaste tre åren betalat ut 108,5 miljoner kronor i extra skolpeng till enskilda huvudmän eftersom skolpengen ökar när kommunen har underskott. Över 1.000 elever har lämnat den kommunala skolan och börjat hos enskilda huvudmän. Det betyder 1.000 färre skolpengar för kommunen men de står kvar med samma kostnader eftersom det inte är hela skolor som tömts på elever.

I månadsrapporten för februari 2022 kan man läsa att – BoU presenterade en uppdaterad Handlingsplan 2021-2023 på nämnden 23 februari och bedömer att det behövs åtgärder motsvarande ca 65 miljoner kronor för att nå en ny, stabil nivå och en ekonomi i balans. Arbetet med att justera/anpassa bemanningen i förvaltningens verksamheter fortsätter och syns tydligt i tabellen ovan. Differensen mellan februari 2022 och februari 2021 visar en minskning med 205 årsarbetare. Förändring har skett inom:
Förskoleverksamhet – 55 årsarbetare
Grundskoleverksamhet – 133 årsarbetare
Gymnasieverksamhet – 14 årsarbetare
Administration & övrigt + 4 årsarbetare och beror på att administratörer flyttats från grundskolan till administration. 

I Sundsvall har lärare och annan skolpersonal gått samman under parollen – På våra bara knän.
Jag har haft förmånen att ha en föreläsning om skolpengen på plats i Sundsvall samt en digital föreläsning. En sak som jag har reflekterat kring är viljan och beslutsamheten hos skolpersonalen i Sundsvall.
De kommer fortsätta att drivan frågan om en annan styrning. De kommer fortsätta att kontakta politiker, skriva debattartiklar och de kommer fortsätta att kämpa tillsammans.

Det finns inte någon kraft som är så stark som när människor går samman för att skapa förändring.

Det är lärarna och deras kollegor i skolorna som betalar priset för Barn och utbildningsnämndens gigantiska underskott. De har blivit totalt 205 årsarbetare färre det senaste året. Det är kollegor som hade arbetsuppgifter och uppdrag. Nu arbetar de inte kvar längre men uppdragen är kvar. Alla elever ska få det stöd de behöver för att nå så långt som möjligt. Så säger skollagen, och så säger lagen oavsett vad det står i den budget som politikerna beslutar om.

KPMG har granskat hur BoU i Sundsvall sköter sin ekonomistyrning och de ger en del kritik, bland annat för att inte nämnden har tagit fram konsekvensanalyser för varje effektiviseringsåtgärd.
Politikerna svarade att det inte behövs eftersom bemanningen, trots nedskärningarna har varit ganska god.

Man får faktiskt inte uttrycka sig så som politiker när budgeten visar röda siffror och medarbetarna i kommunens förskolor och skolor går på sina bara knän.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: