Stålar till skojarna

Larmen om hur elever som studerar på skolkoncerndrivna skolor inte får den utbildning de har rött till duggar tätt.
Idag har Thorengruppen varit på tapeten igen. Ni kommer säkert ihåg skolkoncernen som använde skolpengen till att starta ett innebandylag.

Detta handlar om en sak – incitament för lönsamhet. Det är lönsamt att ta emot skolpeng för varje elev, men sedan låta någon annan utföra en del av utbildningen. I dagens exempel från Thorengruppen handlar det om elever som studerar till elektriker som gör praktik hos städfirmor och som saknar nödvändiga verktyg för att lära sig elektrikeryrket.

Incitamentet för lönsamhet är enkel matematik. Skolkoncernerna måste bedriva utbildning till lägre kostnad per elev jämfört med kommunens genomsnittskostnad. Då uppstår överskott på varje elev som skolkoncernen kan använda för expansion och/eller vinstuttag.

Varje gång det kommer ett larm om fusk med utbildningens kvalité eller andra brister hos skolkoncerner svarar många politiker med ökad kontroll som en ren reflex. Problemet är att ökad kontroll inte tar bort incitamentet för lönsamhet. Kontroll och skarpare krav kan i bästa fall gör det lite mer krångligt att skapa lönsamhet men det tar inte bort det grundläggande problemet. Så länge det går att skapa lönsamhet på att bedriva utbildning till en låg kostnad kommer skolkoncerner fortsätta att försöka bedriva utbildning till så låg kostnad som möjligt.

Kvalitén kommer aldrig vara viktigare än kravet på överskott.

Det enda sättet att komma tillrätta med problemet är att skapa ett ramverk för skolan där dessa incitament inte finns. Det gör man genom att se över finansieringen och de frikostiga reglerna för etablering och expansion.

Elektrikernas skolinformatör David Wikström sammanfattar det väl.

– För om utbildningen inte gör eleverna anställningsbara så har ju systemet slösat bort tre år för den enskilde eleven. Det kan inte vara så det var tänkt från början. 

Det var inte så här det var tänkt att fungera när friskolereformen infördes. Det är därför hög tid att reformera lagstiftningen.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: