Regleringar är skolans räddning

Per Johansson, f.d. ordförande LR, Ängelholm och Annika Karlsson Norrstad, f.d. ordförande Lärarförbundet, Huddinge har skrivit en viktig debattartikel riktad till den nya lärar – och skolledarorganisationen som med stor sannolikhet snart bildas.
Läs artikeln här.

Under de drygt 15 åren som jag har arbetat i skolan har arbetsmiljön försämrats och skolan har blivit allt mer segregerad. Det finns mycket statistik som ger belägg för min upplevelse.

Det finns fler argument för regleringar av skolväsendet än vad det finns argument mot regleringar. Det är alldeles för få som vill studera till lärare idag och en av anledningarna tror jag är arbetsvillkoren. Det problemet skulle börja lösas om:
– Undervisningstiden var reglerad
– Klasstorlekarna var reglerade
– Planeringstiden var reglerad
– Det fanns tillgång till läromedel
Om blivande lärare visste hur mycket de förväntades undervisa, i hur stora klasser och om de visste att du hade tillgång till läromedel så skulle fler personer vilja studera till lärare.

Ni som varit på tivoli har säkert snurrat på ett chokladhjul någon gång. Innan man snurrar vet man inte om man kommer vinna en liten nalle som håller i en chokladbit eller en stor kartong med kexchoklad. Det lärarstudenter gör när de söker arbete som lärare är att snurra på hjulet. De kan komma till en skola där de undervisar 18 timmar per vecka eller till en skola där de undervisar 22 timmar per vecka. De kan komma till en skola utan fysiskt läromedel, eller till en skola där det finns läromedel.

Skolan ska inte vara ett chokladhjul där det är slumpen som avgör vilka förutsättningar man får för sitt arbete. Arbetsmiljö är inte en slump, det är en rättighet.

En annan aspekt på reglerad skola är att skolmarknaden skulle reglera sig själv om det sattes ett tak på hur många elever som ska gå i varje klass. Med regleringar på klasstorlekar skulle inte IES kunna ha fem elever fler per klass jämfört med kommunens snitt.
Med reglerad undervisningstid skulle inte enskilda huvudmän kunna ha fler elever per lärare som undervisar fler timmar per vecka.
Incitamentet för lönsamhet minskar med reglerad skola.

Det är dessutom så att det inte krävs riksdagsbeslut för att teckna kollektivavtal eftersom kollektivavtal tecknas mellan arbetsmarknadens parter.

Nu har den nya lärarorganisationen chans att skapa en mer likvärdig skola. Genom att vara tydliga gentemot SKR kan de tvinga fram avtal med tvingande skrivningar. Det kommer att krävas konflikt men är det någon gång vi ska ta konflikt för skolan är det nu.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: