Nu är möjlighetsstressen påtaglig

Det är mitten på vårterminen och nu är vårdnadshavarnas möjlighetsstress påtaglig. Några föräldrar står i kö till en populär friskola och väntar spänt på besked om var deras barn ska gå i skolan i augusti. Andra föräldrar har inte förstått att de ska lämna önskemål, andra har önskat den närmaste skolan och förväntar sig plats. Några kommer lämna in önskemålet för sent och därmed få det avvisat med en skrivelse att deras barn kommer att placeras på en skola i närheten av hemmet.

Nu spelas skolvalsspelet.
Nu är föräldrarnas möjlighetsstress påtaglig.
Nu kommer de föräldrar som tror att de kan välja skola bli besviken och arg när de inser att de är lurade.

Det finns nämligen inget fritt skolval i Sverige. Ingen i Sverige får välja skola. Vi har fritt önskemål om skolplacering och i slutändan är det kommunen som placerar där det finns plats.
Ingen är garanterad plats på någon skola eftersom alla skolor har maxkapacitet. Det kommer alltid vara så att en del elever inte får plats på den skola de önskat eftersom platserna inte räcker till.

I tidningar skrivs det spaltmeter om ett skolval som inte finns. Föräldrar tror att de valt skola när de skickat in sina önskemål till huvudmannen. Föräldrars tro att de väljer skola när de skickar in sina önskemål kommer göra besvikelsen stor när de får ett negativt besked. – Men jag valde ju!

Friskolelobbyn kämpar på med skrämseltaktiken att påstå att – Nu kommer det fria skolvalet att avskaffas.
Det är svårt att avskaffa något som inte finns.

Önskemål om skola och skolplacering är två olika saker.
Oavsett hur man organiserar skolplaceringarna kommer det föregås av ett fritt önskemål om skola.

Inget politiskt förslag som ligger i pipelinen till riksdagen kan därför begränsa föräldrarnas rätt att önska skolplacering. Vi måste ha regler för skolplaceringar eftersom alla skolor har begränsat antal platser. Reglerna måste vara transparenta, rättvisa och förutsägbara. Det blir de med gemensamt skolönskemål. (det som brukar benämnas som skolval)

Jag läser i Facebookgrupper och på Twitter att föräldrar är besvikna över att de inte fått sitt första önskemål. Det är så skolvalsspelet fungerar, några blir glada och några blir besvikna. Det finns inte något spel där alla vinner alla rundor.

I nuvarande skolsystem ställer vi en elevgrupps valfrihet mot en annan elevgrupps valfrihet och det skapar vinnare och förlorare. De som är dåliga förlorare överklagar och gör allt som står i sin makt för att beslutet ska ändras. Andra har inte ens förstått att det finns ett skolvalsspel.

Det finns en viktig poäng i detta som vi behöver prata mer om, nämligen vad det gör med skolan som helhet när skolan blivit varje förälders individuella ansvar. Det fria önskemålet om skola har skapat en ordning där föräldrar via sitt fria önskemål om skola förväntas ta ansvar för sina barns framtid genom att önska ”rätt” skola. När det går dåligt för deras barn har de önskat fel och då är det individens ansvar att komma till rätta med genom att önska en annan skola.

Vi har förlorat skolan som ett gemensamt samhällskontrakt och därför är det hög tid att skriva ett nytt skolkontrakt för alla Sveriges elever. Börja med den första paragrafen, ett gemensamt önskemål om skola.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: