Friskolelobbyn gör sig irrelevant, igen

”Anti-vinst-maffian Vlachos (i Dagens Arena) och Axelsson Kihlblom (i Di) har i veckan även medgivit att deras stängningar av vinstdrivande friskolor kommer medföra skadestånd i mångmiljardklassen. Något som väljarna tvingas betala. Vlachos menar att 15-20 Mdr ”är ganska billigt””
(Av Stefan Stern på twitter 220322)

Detta är ett exempel på hur det låter när företrädare för friskolelobbyn har slut på argument men trots det känner sig tvingade att uttala sig om skolans styrning. Det är oerhört lågt att uttrycka sig på detta sätt samtidigt som det är intressant.

När företrädare för friskolelobbyn känner sig tvingade att sjunka till denna låga nivå på argumentationen så säger de samtidigt att:
– De har slut på sakliga argument
– De tror att de vinner sympatier genom att utmåla de som argumenterar för ett likvärdigt skolsystem som ”maffia” och opålitliga.
– De vill få Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi och sekreterare i en statlig utredning att framstå som opålitlig genom att kalla vederbörande för ”Anti-vinst-maffian”.
Alla som följt hans forskning och det han skrivit vet att det lobbyisten skriver saknar grund. Jonas Vlachos är en av Sveriges viktigaste och mest meriterade skolforskare, som på både djupet och bredden synat problemet med skolans styrning.

En viktig poäng i sammanhanget är att det pris väljarna betalar i dagsläget för ett dysfunktionellt skolsystem är mycket högre än vad det skulle kosta att ersätta skolkoncerner vid ett eventuellt vinstförbud där de valde att avveckla sin verksamhet. De fiktiva kraven på kompensation är småpotatis i sammanhanget. När Vlachos säger att det är billigt så har han fog för det. Det pris vi får betala om vi fortsätter på nuvarande väg kommer vara mångdubbelt högre.

Är väljarna redo att betala notan för framtida kompetensförsörjning som inte fungerar, skolsegregation som fortsätter att skena och minskad valfrihet när fler kommunala skolor tvingas stänga som en direkt följd av skolkoncerners expansion?

Jag tror inte det.

Sen vet ju alla vid det här laget att vinsten i sig inte är ett problem, men incitamentet för lönsamhet är det.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: