Vi är inte överens om vad som är skolans problem

Alla verkar vara överens om att skolan har problem. Det är allt från marknadsstyrning, läroplaner, betygssystem och synen på kunskap.

Skolan styrs av skollagen som ger en intention – att utbildning ska vara likvärdig varhelst den anordnas. Ett annat krav ör att huvudman och rektor ska fördela resurser utifrån elevernas behov.
Skollag och skolförordning utgör skolans ramverk.

Det är detta som alla skolor ska sträva efter – att utbildningen ska vara likvärdig – och vi ska fördela resurser utifrån elevernas behov.
Det är inte förhandlingsbart.

Problemet är att det ramverk som styr skolverksamheten lever sitt eget liv när vi organiserar och finansierar skolan på det sätt vi gör idag. Skollagens intention – och krav backas inte upp av lagstiftningen kring finansiering och skolval, för att ta två exempel.
Där står vi nu, med ett ramverk som säger en sak och en finansiering och lagstiftning kring skolval (önskemål) som säger en helt annan sak.

Grundskolans finansiering går stick i stäv med skollagens krav på hur resurser ska fördelas.
Skollagens intentioner om likvärdig utbildning går stick i stäv med lagstiftningen om till exempel skolval.

Där står vi nu.
De som förstår och accepterar att vi har ett grundläggande problem med skolans ramverk.

Sen har vi de som förvisso erkänner vissa problem med styrningen men som inte vill prata om den. De vill bara prata om trygghet och studiero, kvalité och mer kontroll.

Den här låsningen omöjliggör nödvändiga reformer för att komma tillrätta med skolans omfattande problem.

Jag tänker så här.
Steg ett måste vara att komma tillrätta med problemen med skolans ramverk. När vi har lagstiftning på plats som löser problemet med grundskolans finansieringsmodell och de hinder som finns för att utbildningen ska bli (mer) likvärdig varhelst den anordnas kan vi gå vidare med steg två.

Steg två är att komma tillrätta med problemen vi ser med betyg, läroplan, målstyrningen och sedan skolornas inre problem, exempelvis trygghet och studiero.

Vi kommer aldrig komma tillrätta med de problem som finns i skolorna om vi inte skapar goda förutsättningar för skolorna.
Det handlar inte om att vara för eller emot enskilda huvudmän, eller att vara för eller emot valfrihet. Det handlar om att skapa möjlighet för oss som arbetar i skolan att verka för att skollagens intentioner och krav kan följas i verkligheten.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: