Livet är en fest

Ikväll var jag och såg Nationalteaterns rockorkester i Borås. De har bestämt sig för att lägga ner så detta är deras sista turné. Jag är född 1982 så Nationalteatern har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. När jag växte upp spelades Nationalteatern hemma, jag lärde mig tidigt texterna till Livet är en fest, Barn av vår tid och Hanna från Arlöv. Mamma var och såg Tältprojektet när det begav sig vilket hon ofta berättat om, de lila lastbilarna, sångerna och pjäserna. Det var en annan tid och då inte bara i årtal utan även ett annat samhällsklimat. Mamma växte upp i fattigdom och det var därför hon engagerade sig i politiken för att inte andra barn skulle behöva växa upp utan vatten och el hemma. Det var kollektiv kamp.

I LP-skivan Kåldolmar och Kalsipper finns det ett spel som vi tyckte var roligt som barn. Jag lärde mig snabbt alla sånger i Kåldolmar och Kalsipper – yllet, Jenny havets skräck, Mamaaa med flera. I en ruta i spelet ska man klä ut sig till spöke vilket vi tyckte var roligt som barn.

Det finns få svenska band som har bidragit med så många låtskatter som Nationalteatern gjort. Det är vemodigt att de bestämt sig för att avsluta Nationalteaterns rockorkester även om jag självklart förstår att var sak har sin tid. Ulf Dageby är en otrolig låtskrivare. Texter som Barn av vår tid, Vi fortsätter att spela rock’n roll men vi håller på att dö, Speedy Gonzales, Bängen trålar, Livet är en fest med flera. Listan på låtskatter kan göras lång. De berättar en historia om samhället på 70/80 talet, om Göteborg och livet som ung på 70-talet.

Ulf Dageby berättade en rolig anekdot i ett av mellansnacket om när han var med i Så mycket bättre. Ken körde ”Barn” men han hade skrivit om texten vilket gjorde att den handlade om hans barndom och en vårdnadstvist. Efter att programmet sänts ringde människor hem till Ulf Dageby och sa – vi visste inte att du hade det så tufft som barn =)

Om du inte sett programmet med Ulf Dagebys dag så titta på det, det är riktigt bra och många fantastiska tolkningar av Nationalteaterns låtar. Du hittar det i sin helhet här.

När jag gifte mig med Jens var – Bara om min älskade väntar hans ”tal” till mig. Han hade tydligen listat ut att den, enligt mig är en av de vackraste låttexter som skrivits.

Livet är en fest sjunger Nationalteatern. Det kommer dock vara mindre festligt nu när de tackar för sig.

Tack för alla låtskatter. De kommer för alltid leva kvar.

Just nu känns verkligen inte Livet som en fest på grund av det som sker i vår omvärld. Det är därför vi behöver musiken.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: