Att SI stänger skolor betyder inte att skolmarknaden fungerar

Skolinspektionen gick i veckan ut med ett pressmeddelande att de återkallar tillståndet för tre skolor. Det betyder att skolorna måste stänga.

Den ena huvudmannen som Skolinspektionen återkallar tillståndet för är Edinit AB som driver två gymnasieskolor, en i Göteborg och en i Stockholm.

De återkallar även tillståndet för Stiftelsen för Bildning i Sverige
Båda huvudmännen får tillstånden återkallade på grund av brister i ägar – och ledningskretsen.

Lisa Heino skrev på twitter om brister på gymnasieskolorna där hon sett att till exempel naturprogrammet saknade behöriga lärare i matematik och att det fanns uppenbar betygsinflation. Det är dock inte detta som är anledningen till att de inte får fortsätta att bedriva verksamhet.

Det är inte reglerat i Sverige att det krävs behöriga lärare för att få bedriva utbildning som enskild huvudman. Att dessa skolor stängs till sommaren betyder inte att skolmarknaden fungerar. Det enda dessa beslut betyder är att några av de värsta avarterna försvinner vilket är bra. Det löser dock inte något problem på systemnivå.

En av skolorna som stängs är en grundskola och det innebär att kommunen måste erbjuda skolplacering åt eleverna. Skolinspektionen skriver – När en skola tvingas stänga är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en kommunal skola. Eleverna och deras föräldrar kan också i mån av plats välja en fristående skola. Det är nu viktigt att varje elev i samråd med sin hemkommun så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad. 

Det är alltså alltid kommunen som står med risken – och i förlängningen med kostnaderna när enskilda huvudmän får tillståndet återkallat, eller om de väljer att avveckla sin verksamhet. En enskild huvudman är ett företag eller en stiftelse och staten har inte rådighet över dem så länge de följer lagar och regler. Staten kan till exempel inte tvinga en enskild huvudman att fortsätta bedriva verksamhet om de vill avveckla sina skolor.

Det är rätt och riktigt att kommunen ska tillhandahålla skolplatser till alla elever, problemet är att det utgår 0 kronor i ersättning för det ansvaret.

Hur man än vänder och vrider på det står kommunen med kostnaden. När skolorna bedriver verksamhet ska kommunen finansiera den med skolpeng. När en enskild huvudman lägger ner står kommunen med kostnaden för att erbjuda skolplacering. Under tiden som den enskilda huvudmannen bedriver verksamhet står kommunen med kostnaden för tomma skolplatser. Kommunen tar alltid kostnaden – men de får 0 kronor i ersättning. Det är inte rimligt.

Nu är det 700 elever på Jacobiskolan i Vällingby som är oroliga över var de ska fullfölja sin skolgång. Oavsett hur ”dålig” skolan är och vilka brister som finns hos ledningen och ägarna finns det barn på skolan som trivs med sina lärare och kompisar. Skolan är den främsta tryggheten för många elever i Sverige och att klasser splittras är givetvis jobbigt för eleverna. De senaste dagarna har många sagt ”bra” om detta beslut och att eleverna nu kan få en bättre skola. Det är viktigt att vi inte glömmer att utifrån elevernas perspektiv är inte detta ett positivt beslut.

Stockholms stad kommer att erbjuda nya skolplaceringar. Det är de skyldiga att göra och det finns alltid skolplatser även om inte befintliga klasser kan flyttas till en annan skola i sin helhet.

Självklart är det rätt att stänga skolor som drivs av olämpliga huvudmän. Där är nog de flesta eniga. Vi behöver också bli eniga om att vi måste reformera skolmarknaden i grunden för att förhindra att detta sker om och om igen.

Skolsystemet är trasigt.
Nu är det hög tid att laga det.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: