Vi ska ta emot Ukrainska elever i våra skolor

De senaste veckorna har det diskuterats hur Sverige ska hantera flyktingströmmarna från Ukraina. Jag har vid några tillfällen hört att ”nu får andra skolor ta emot elever”
Jag förstår den tanken. Många av de särskilt utsatta områdena tog emot många elever från Syrien. Just därför ska vi ta emot elever från Ukraina.

Skälet är enkelt.
– Vi har rutiner och infrastruktur för mottagande
– Vi har erfarenhet och kompetens att hjälpa barn med trauma från krig
– Våra lärare är vana och skickliga på att arbeta med nyanlända elever
– Vi har infrastrukturen
– Vi har lediga platser i klasserna

Det är få skolor i särskilt utsatta områden som har fulla klasser. Det rätt och riktigt att vi tar emot många barn från Ukraina eftersom vi har erfarenhet och god kompetens att ta emot nyanlända elever, elever på flykt och elever med trauma från krig och konflikt.

Jag vågar påstå att vi är bättre rustade än skolor som aldrig haft nyanlända elever eller elever som varit på flykt undan krig.

Jag såg en notis idag om att Liberalerna föreslagit att elever från Ukraina ska kunna undervisas med Ukrainsk läroplan. Det är en klok tanke i alla fall terminen ut Det är antagligen många lärare från Ukraina som kommit till Sverige och de skulle kunna undervisa barn som kommit till Sverige. Då får se sysselsättning direkt, försörjning och de kan ge barnen utbildning som är snarlik Ukrainsk skola terminen ut. Det är en logistisk utmaning men det är klart att det går i vissa kommuner.

Förhoppningsvis tar kriget snart slut och Ukraina kan börja byggas upp igen. Till dess behöver vi ta emot barnen från Ukraina och erbjuda dem en normal vardag där de får tänka på annat än bomber, död och flykt.

Idag ville jag skriva – Satans jävla mördare igen när jag såg på BBC News att Ryssland bombat en teater där över 1 000 personer sökt skydd. Vilka barbarer. Det är ren och skär ondska.

Hur lång tid ska det gå innan Ukrainas luftrum stängs och Ukraina får hjälp? Det är det nog ingen som vet men det är bråttom.

Om inte nu, när?

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: