Allt åt alla

Förbundsordförandena för Sveriges skolledarförbund, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund skriver på GP debatt att -Skolan behöver rejäla tillskott för att kunna ta emot ukrainska barn.
Jag hittar inte något svar på frågan hur det ska finansieras. Menar de att skatten ska höjas eller ska skolorna skära ner på något annat?

Så många frågor.

Det är tyvärr väldigt vanligt att fackliga företrädare och politiker ropar efter mer resurser utan att vara tydliga med var de ska tas ifrån. Skolan, och välfärden har en viss påse med pengar. Om någon del av verksamheten ska få mer resurser kommer någon annan del av verksamheten få mindre resurser.

När det gäller nyanlända får vi redan ersättning för dem. Många kommuner ger en schablon som brukar vara 50 000 kronor per elev och år och i många kommuner genererar dessa elever dubbel ersättning. De genererar dels en schablon men de genererar även strukturersättning. En del kommuner har nog inte tänkt på att de dubbelkompenserar medan andra gör det medvetet för att kompensera för elever som kommer från länder med lågt HDI, eller från krig. Vi fick resurser när flyktingarna från kom från Syrien och vi kommer få resurser när vi får flyktingar från Ukraina. Den infrastrukturen finns redan.

Vi som arbetar i skolan är duktiga på att ta emot elever från krig. Vi har gjort det i många år och i stor omfattning. Vi har rutiner och elevhälsa på plats. Vi vet vilket stöd de behöver och många skolor har någon form av förberedelseklasser och språkligt stöd i form av studiehandledare eller SvA stöd.

Jag blir trött när fackliga företrädare ropar på mer resurser som inte finns. Vid det här laget borde de vara väl medvetna om hur kommunernas resurstilldelning till skolorna fungerar. Även de kommuner som inte har strukturersättning har ersättning för nyanlända elever eftersom de får bidrag för dem.

De resurser som efterfrågas i artikeln finns redan.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: