Skolmarknaden är roulett med elevernas utbildning

Förra året kom beskedet att regeringen tillsätter en särskild utredare för att ta fram ett beslutsunderlag som kan skapa förutsättningar för ett statligt huvudmannaskap för skolan. Lärarnas Riksförbund var glada. Liberalerna gjorde som de alltid gör, hävdade att – detta har Liberalerna drivit länge. Så gör de oavsett politiskt förslag. Alla förslag som alla partier lägger fram oavsett fråga har Liberalerna drivit under lång tid. Gladast av alla var nog Roger Haddad om man ska tro hans reaktioner på Twitter.

Idag kommunicerade regeringen ut att Thomas Persson får ett förändrat uppdrag. Han ska även titta på andra sätt som staten kan ta ett ökat ansvar för styrningen av skolan och han ska även se över de enskilda huvudmännen och Komvux.
Det tog två minuter innan Lärarnas riksförbund rasade och Åsa Fahlén blev bestört och under dagen har hon sagt att regeringen sviker eleverna. Nyamko Sabuni gick längre och hävdade att regeringen spelar roulett med varje elev. Roger Haddad gör som han alltid brukar göra, nämligen hävda att regeringen sviker lärare och rektorer.

Det regeringen har gjort är alltså att ge ett tilläggsuppdrag. Det ursprungliga uppdraget är inte tillbakadraget. Det är oerhört naivt att tro att ett statligt huvudmannaskap skulle lösa skolans problem. Om man tror det har man väldigt lite kunskap om skolans problem eller hur den styrs. Ett statligt huvudmannaskap är inget som görs i handvändning eftersom kommuner har självbestämmande och en omfattande kommunallag att förhålla sig till. Ökad statlig styrning är inte samma sak som ett statligt huvudmannaskap. De som någon gång läst en statlig budget vet mycket väl att staten också skär ner i sin verksamhet. De kallar det för produktivitetsavdrag istället för effektiviseringskrav.

Regeringen ska kritiseras för mycket av sin politik, retorik och ogenomtänkta förslag men detta direktiv hör inte till den kategorin.

Jag ska ge tre dagsaktuella exempel på roulett med elevernas skolgång.

1. Rektor i Borås larmar om att elever som kommer från IES inte har med sig de kunskaper de behöver för att klara gymnasiet.

2. Före detta elev på IES i Borås berättar att han gick från A i matematik på IES till F på den kommunala gymnasieskolan. Han dömer ut undervisningen.

3. Thoren i Sundsvall saknar specialsalar.
– Lärarna som undervisar i kurserna Kemi 1 och 2, Fysik 1 och 2, samt Biologi 1 och 2 uppger för Skolinspektionen att ”elever får betyg i kurserna även om eleverna inte har fått genomföra alla moment som ingår i kursernas ämnesplaner.

Detta mina vänner är roulett med eleverna. Att ändra direktivet för en statlig utredning och ge den några månader till för att hinna med är inte att svika elever, lärare och rektorer. Det är inte heller att spela roulett med eleverna. Även om betänkandet hade överlämnats till skolministern 30/6 hade det inte kommit några förslag innan valet eftersom de statliga kvarnarna inte mal så snabbt. Förslagen ska ut på remiss, sen ska de beredas och sedan kommer en lagrådsremiss.

Alla som inte aktivt arbetar för att skapa mer likvärdiga, rättvisa och rättssäkra villkor i skolsystemet spelar roulett med elevernas skolgång. Jag håller med Nyamko Sabuni om att friskolorna inte är ett problem. Lagstiftningen på skolans område är problemet och därför måste den skrivas om. Det nya utredningsdirektivet återkommer med förslag som gör skolan mer likvärdig.

Liberalerna är snart nere på samma procenthalt som alkoholfri öl och i ljuset av det är det klart att de vill göra sig relevanta. Försök till skrämselpropaganda om en icke-fråga kommer dock inte öka procenthalten fram till valet i höst.

På återseende
/Linnea

Ett svar till ”Skolmarknaden är roulett med elevernas utbildning”

  1. Åh, du är ett under av saklighet. Har precis kollat på Utbildningsdepartementets hemsida: ja, uppdraget kvarstår. Endast ett tillägg, alltså. Sannolikt för att förstatligande av huvudmannaskapet inte ändrar skolmarknaden i någon högre utsträckning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: