Skolverket vaggar in föräldrar i falsk trygghet

Läraren Björn Dahlman delade en länk på twitter från Skolverket som handlade om vilka frågor föräldrar kan ställa till skolor inför önskemål om skola.

Skolverket ger rådet att fråga skolorna om de verkar ha höga ambitioner för alla elever, hur skolmaten är, rektors ledarskap och om lärarna verkar trivas på skolan. Skolor har öppet hus för att få möjlighet att svara på föräldrarnas frågor och visa verksamheten. Det finns dock aspekter på detta som skaver.

För det första finns det inte något fritt skolval. Föräldrar önskar skolplacering åt sina barn och sedan placeras eleverna där det finns plats utifrån sina önskemål. Ingen i Sverige får välja skola.

För det andra finns det inte några kvalitetsmått på skolor. Det är mycket mer komplicerat än att säga att skolor med höga resultat är bra och att skolor med låga resultat är dåliga.
Det är problematiskt att föräldrar vaggas in i en falsk trygghet att de kan ta reda på om en skola är bra eller inte. Ingen förälder kan ta reda på det eftersom det beror på.
Alla föräldrar köper grisen i säcken vid varje önskemål om skola vilket de behöver vara införstådda med. Det är problematiskt att Skolverket försöker få det att låta som att föräldrar kan fråga en skola om skolan är bra – och när de får ett ja på den frågan kan de vara trygga med att det stämmer. En skolas rykte säger ingenting om kvalitén. Vad skolans personal säger om skolan säger inte särskilt mycket om den faktiska kvalitén.

Jag träffade Finlands undervisningsminister och hon uttryckte det bra, nämligen att – i Finland vet alla föräldrar att den närmaste skolan är en av världens bästa skolor. I en skola som inte styrs av marknadsprinciper är det möjligt att skapa ett skolsystem utan stora resultatskillnader mellan skolor. I Sverige har vi valt att göra tvärtom.

Det största problemet med Skolverkets guide till föräldrar är att de förstärker kundbeteendet. Det hade varit bättre om de skrivit att skolor har öppet hus och att föräldrar kan gå dit och bilda sig en egen uppfattning. De skulle ha varit tydliga med att det inte går att ta reda på om en skola har hög kvalité eller inte.

I Sverige kan inte föräldrar göra välinformerade önskemål eftersom enskilda huvudmän inte omfattas av offentlighetsprincipen. Det går inte att begära ut enskilda skolors budgetar från enskilda huvudmän för att ta reda på hur mycket resurser de lägger på läromedel, skolbibliotek och fastanställd elevhälsa.

Det finns en utredning som har kommit fram till att det inte finns några hinder för att införa offentlighetsprincip i enskilt driven verksamhet. Nu ska frågan utredas igen vilket är mycket märkligt.
Det är upp till politikerna att se till att även enskilda huvudmän omfattas av offentlighetsprincipen fullt ut.

Skolverkets ”guide” vaggar in föräldrar i en falsk trygghet. Det är inte en statlig myndighets uppgift.

På återseende

/Linnea


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: