Lobbyister sätter journalister på avbytarbänken

Det märks att det är valår. Lobbyister poppar upp som svampar ur marken och de tar sig nya former och konstellationer.
På debattsidor skriver välkända lobbyister men utan att nämna att de arbetar som lobbyister. Exempel på det är lobbyisterna på Kreab.

För ett par år sedan var det en artikel i SvD om de 30 000 lobbyisterna i Bryssel. I artikeln problematiserades det att allt fler EU-toppar går direkt från politiska uppdrag till näringslivet vilket har föranlett en diskussion om det behövs striktare regler för lobbyism inom EU-systemet.

Vi ser samma mönster i Sverige – att politiker har svängdörrar mellan politiska uppdrag, lobbyorganisationer, PR-byråer och näringsliv. Det är ett problem för de som inte hänger med i svängarna gällande vem som företräder vem, i vilken fråga och när. Det är viktigt att komma ihåg vad lobbyister har för uppdrag. De ska försvara ekonomiska intressen och/eller särintressen. Lobbyister har i uppdrag att påverka politikernas beslutsfattande och det är därför det uppstår problem när politiker går direkt från politiken till att bli lobbyister.

Lobbyisternas utbredning och byte av roller skapar en omöjlig situation för journalister. Debattredaktörer behöver ha kunskap om vilka lobbyisterna är, var de arbetar eller för vem samt vilka frågor de har i uppdrag att påverka. När debattredaktörer inte har kunskap om det publiceras artiklar utan att det framgår vilken roll skribenten har. Det förvillar läsarna. Det skapar även problem för journalister som ska leda debatter, skriva nyhetsartiklar och intervjuer. Det kräver väldigt mycket research och förarbete, vilket det inte alltid finns tid för i det redaktionella arbetet. Det är även svårt att veta var man ska börja läsa på och vad som är viktigt.

Lobbyisterna är många och de har mycket kapital i ryggen men det som borde mana till eftertanke är att de inte har i uppdrag att föra fram en nyanserad bild. Lobbyister har inte i uppdrag att föra fram det som är belagt i statistik och studier. Deras uppdrag är att påverka beslutsfattare och opinionen i en viss fråga.

Lobbyisterna sätter de journalister som inte gör tillräcklig research på avbytarbänken. Det är därför vi läser rena felaktigheter i artiklar och i det offentliga samtalet.

Det är bra att flera stora tidningar har nischade journalister som har möjlighet att läsa på mer på djupet. Mellan allmänna val är inte detta ett lika stort problem som det blir under ett valår. Nu mobiliserar lobbyister för en valrörelse där de har tid och resurser att påverka beslutsfattare och opinionen.

Sveriges journalister har en svår uppgift framför sig i valrörelsen.
Max Karlsson på twitter gav ett bra exempel på detta idag i en tweet. Han skrev lade ut en skärmdump på en text – Anställda på Näringslivets Mediaservice har en mejlsignatur med länk till sitt eget twitterkonto. Men på twitter ingen av de anställda var de jobbar eller om kontot används i jobbet. På twitter ska det se ut som att opinionsbildningen görs av engagerade privatpersoner när de egentligen är anställda av Stiftelsen Fritt Näringsliv för att lobba.

Vi har sett hur Näringslivets medieinstitut ”granskar” en skoljournalist på SvD och skriver en rapport om 20 av journalistens artiklar utan att nämna att det är Friskolornas Riksförbund som finansierat rapporten.

Jag tror att det är bra att diskutera hur lobbyisterna/lobbyismen påverkar journalistiken och förutsättningarna för bevakning av politiska frågor. Journalisterna ska försöka ta sig fram i en snårig terräng, och om de inte är uppmärksamma riskerar de att hamna på avbytarbänken medan lobbyisterna tar över frågorna och tolkningsföreträdet.

Jag var med på Expressens lista över årets 100 kvinnor 2022 tidigare i veckan. I motiveringen stod det bland annat att – trots att hennes resurser i jämförelse med motståndarsidan är minimala går nu debatten ”Rektor Linnéas” väg.
Jag har inte monetära resurser för det folkbildande arbete som jag gör. Jag har min penna, mina skolbudgetar och min övertygelse om att fakta och statistik trumfar lobbyism i det långa loppet.

På återseende

/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: