Det är nu man vill skrika ”satans mördare”

Olof Palme höll ett tal om Franco 1975 som blev omskrivet. Han myntade uttrycket ”satans mördare”
Jag kan inte låta bli att säga samma sak om Putin som Palme sa om Franco. Hur kan han få fortsätta med sin olagliga invasion?

Igår bombade Ryssland ett barnsjukhus och förlossningsklinik i Mariupol. Vi nåddes av bilder/filmer där höggravida kvinnor tog sig ut från byggnaden. Nyförlösta kvinnor med nyfödda barn som försökte rädda sina liv och komma undan rasmassorna. Det som skulle vara en av livets finaste perioder för kvinnorna förvandlades den 24/2 till helvetet på jorden. Igår kulminerade helvetet när de tvingades föda medan bomberna föll på dem. Hur är det ens möjligt att vara så genuint ond. Det är svårt att förstå.
Jag sa ”din satans mördare” när jag satt i soffan och tittade på nyheterna.

Jag är inte insatt i försvarspolitik. Det kan andra bättre än mig men jag tänker ofta på hur länge detta vansinne ska tillåtas fortsätta. Hur många fler bostadskvarter ska bombas, hur många fler barn ska skiljas från sina pappor och bröder och hur många kvinnor ska tvingas föda barn medan bomberna faller?

Sanktioner mot Ryssland är bra men det hjälper inte de barn som får trauman för livet. Det hjälper inte de mammor som nu skilts från sina manliga familjemedlemmar. Det hjälper inte alla barn som inte går i skolan just nu.

Desmond Tutu har ett känt citat om att ta ställning.
Om du är neutral i en situation av orättvisa, har du valt förtryckarens sida. Om en elefant har sin fot på din mamma svans och du säger att du är neutral, så kommer inte musen att uppskatta din neutralitet

Om vi inte stoppar Putin snart är frågan om vi någonsin kommer kunna stoppa honom. Jag tror att Palme hade omtalat Putin på samma sätt som han gjorde med Franco. Han hade haft helt rätt i sin analys, – hur kan dessa satans mördare få hålla på?

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: