Inför offentlighetsprincipen i fristående verksamhet NU!

Dagens samhälle avslöjade idag att Internationella Engelska Skolan har redovisat felaktig statistik och därmed fått flera miljoner för mycket i statsbidrag.

Dagens samhälle skriver – Internationella Engelska Skolan i Södertälje lämnade felaktiga uppgifter om sina 555 elever till SCB – och framstod som landets i särklass mest behövande skola.
Det gav IES dryga 12 miljoner i extra statsbidrag, avslöjar Dagens Samhälle.

De har alltså felaktigt rapporterat in 555 elever som om de hade temporärt personnummer och därmed rätt till tilläggsbelopp.

Företrädare för koncernen säger att de gjort ett administrativt misstag och att felet ska rättas till. IES har tagit kontakt med Skolverket och begärt återbetalning.
Vad är det som har hänt egentligen? Medger man ett fel nu för att man blev påkomna med fingrarna i syltburken eller har man vetat om felet hela tiden men valt att inte meddela myndigheten om detta? Vi kommer nog aldrig få svar på det.

Vilka elever går på IES i Södertälje?
Det går 559 elever på skolan enligt de senaste siffrorna.
De har 67 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning.
De har 57 procent elever med utländsk bakgrund.
Snittet i kommunens skolor är 47 procent föräldrar med eftergymnasial utbildning och 57 procent elever med utländsk bakgrund. IES har alltså ett avsevärt lättare elevunderlag jämfört med eleverna i Södertäljes kommunala skolor.

Kommuner finansierar enskilda huvudmän genom skolpengen men kommunen får inte ställa krav på enskilda huvudmän och de får inte granska dem. Det gör Skolinspektionen.

Vi har alltså en ordning där kommunen finansierar en verksamhet de inte har insyn i samtidigt som vi har ett fritt önskemål om skola.
Föräldrar kan inte begära ut handlingar från enskilda huvudmän eftersom de inte omfattas av offentlighetsprincipen. Det gör att föräldrar inte kan göra informerade önskemål.

Om vi hade haft offentlighetsprincip i enskild verksamhet hade detta fiffel med siffrorna antagligen upptäckts tidigare. Det är viktigt ur demokratisynpunkt att vi har tillgång till och kan granska vad enskilda huvudmän gör med skolpengen.

Den senaste skandalen med IES felaktiga siffror visar hur brådskande det är att få offentlighetsprincip för enskilda huvudmän på plats. Vi måste ha koll på var skolpengen går och hur enskilda huvudmän hanterar statistiken. De främsta argumenten är önskemål om skola.

Idag försvann det sista argumentet mot ett snabbt införande.

Det finns ett färdigt förslag att rösta igenom i riksdagen. Nu är det hög tid att trycka grönt för att få bättre ordning i skolsystemet!

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: