Friskolorna vill vara Hjälpsamma Jönsson

Det har inte undgått någon i Sverige att det är krig drygt 100 mil från Sveriges gräns. Nu vill friskolorna ta emot nyanlända elever från Ukraina. När vi tog emot många flyktingar från Syrien 2015 infördes undantag från friskolornas köregler för att de skulle kunna ta emot upp till 5 procent nyanlända elever. Undantagsreglerna upphörde vid årsskiftet 2021/2022. Nu har Friskolornas riksförbund skrivit till skolministern och bett henne att införa undantagsreglerna igen.

Skolvalet har varit omdebatterat de senaste två åren och jag är en av de som är kritisk till hur skolvalet är konstruerat.

Friskolornas intresseorganisationer har jobbat hårt för att behålla dagens orättvisa skolval. De kämpar hårt för att skolplatser ska fortsätta att vara paxade i förväg. De kämpar hårt för att begränsa valfriheten för elever och deras föräldrar.

Nu vill Friskolornas riksförbund att enskilda huvudmän ska få införa kvoter för nyanlända elever – om de vill.
De ska fortfarande få möjlighet att välja. Det är en möjlighet som kommunala huvudmän inte har.

När Friskolornas riksförbund vill återinföra kvoter vill de vara som Hjälpsamma Jönsson. De vill inte hjälpa till – och ta ansvar på riktigt. De ska välja vilka som ska ta ansvar, hur och i vilken omfattning. De vill behålla friheten att välja. En frihet som kommunala huvudmän inte har.

Det är i sin ordning. Alla elever ska gå i skolan, det är en plikt i Sverige. Det är rätt och riktigt att kommuner har det yttersta ansvaret för alla barns skolgång.

Då återstår frågan, varför ska kommuner ta det ansvaret utan att få någon ersättning för de ökade verksamhetskostnader som det medför?

Om Friskolornas riksförbund vill ta ansvar måste de ta ansvar fullt ut och ställa sig bakom ett gemensamt skolval. Det är bara så alla barn får samma möjlighet till fritt önskemål om skola.

Allt annat är en dimridå för att behålla ett orättvist skolsystem. Ingen går på deras mantra med valfrihet längre. Jag kan inte ta deras prat om att vilka hjälpa nyanlända elever från Ukraina på allvar när de samtidigt förespråkar ett skolval som utestänger nyanlända.

För mig är alla barn – mina elever. Det borde det vara för alla huvudmän.

På återseende

/ Linnea


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: