Lärare gör uppror igen och igen

Michel Foucault ska tydligen ha sagt att – där det finns makt, finns det motstånd. 
De senaste åren har vi sett lärare, förskollärare och skolledare som kritiserar skolsystemet. Vi har sett förskoleuppror, läraruppror, skolledaruppror samlas på gator och torg för att visa att vi behöver reformera skolsystemet. Lärarna i Ängelholm är modiga som säger ifrån.

Med bakgrund av de senaste årens protester från lärare och skolledare blev jag glad när jag i morse läste att ett hundratal lärare i Ängelholm har skrivit till politikerna och förklarat varför det är en dålig idé att bjuda in enskilda huvudmän att öppna en skola i Ängelholm. Lärarna vill att de nya skolorna ska vara kommunala men det moderata kommunalrådet är av en annan åsikt.

Han säger att – jag tror inte att det får så stor effekt som påstås, folk vill ju ha ett alternativ, då måste vi ge dem det.

Tror gör man i kyrkan, moskén, synagogan eller i templet. När det gäller att förvalta kommuninvånarnas skattemedel duger det inte att höfta och ”tro” vilken effekt en enskild huvudman skulle få på kommunens skolekonomi.

Det är inte en åsikt att kommunernas ekonomi urholkas när en enskild huvudman etablerar sig. Det står i delårsrapporter, budgetar och konsekvensbeskrivningar. Det står inte i ett dokument, i en kommun. Det står i princip i alla handlingar från kommuner som har skolkoncerner. Det är ingen som går på politikernas gissningar längre. Den tiden är förbi.

Alla som kan något om skolan vet att en skolas kostnader till 90 procent är fasta kostnader. En skolas utgifter påverkas inte av antal elever i klasserna men det gör däremot intäkterna eftersom alla kommuner med skolkoncerner resursfördelar med skolpeng per elev. Där har vi det första felet, att vi finansierar en kollektiv aktivitet, undervisning i helklass med individuell peng.

Kommunalrådet säger att det inte får så stor effekt om en enskild huvudman etablerar sig. Det ser inte bra ut att han skjuter från höften och gissar. Eleverna som ska gå i den nya friskolan i Ängelholm ramlar inte ned från himlen. De går redan i skolor – som då förlorar elever och därmed ökar den genomsnittliga kostnaden per elev i kommunens skolor och då ökar ersättningen till alla friskolor i kommunen.

Valfrihet sa Bull.
Om man värnar valfrihet måste man värna de redan existerande skolorna och deras framtida existens. När de befintliga skolorna tappar elever riskerar de nedläggning och då minskar valfriheten för de elever som väljer att gå på dessa skolor.

För Moderaterna verkar valfrihet på låtsas vara melodin.
Det låter falskt i mina öron. Det är dags för kommunalrådet att byta skiva. Det är inte längre någon som går på det där med att tro saker om skolans finansiering.

På återseende
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: