Leda och fördela arbetet eller kontrollera arbetet

Jag fick syn på en diskussion mellan en rektor inom en skolkoncern och ett gäng lärare på twitter. Diskussionen tog olika vägar men den jag höjde ögonbrynen åt var den om rektors roll i skolan.

Enligt skollagen ska rektor leda och organisera skolans inre organisation. Rektor ska fördela resurser efter elevernas behov och ansvara för att skollagen följs.

Vad innebär det att leda och fördela arbetet?
Är det samma sak som att kontrollera lärarna? Jag skulle svara nej på den frågan. Varje rektor har sin tolkning och alla rektorer gör nog olika i den här frågan.

Jag leder och fördelar arbetet på den skolenhet jag ansvarar för. Det innebär att jag tar fram förslag på tjänstefördelning som jag samverkar med lärarfacken. Jag fördelar mina extra lärarresurser där de behövs mest, det vill säga i de klasser där det finns många elever som behöver mycket stöd.
Jag ser till att det finns ett hållbart schema och fungerande arbetsorganisationen med riktlinjer och rutiner. Det är rektorernas uppgift att skapa skolans ryggrad.

Det är inte mitt jobb att kontrollera lärarna och deras undervisning. Om du frågar mig är inte leda och fördela arbetet samma sak som att kontrollera.
Lärarna är vuxna, högutbildade personer. Jag litar på att de utför sina arbetsuppgifter. Jag litar på att de gör det de kan utifrån sina förutsättningar för att eleverna ska nå så långt som möjligt kunskapsmässigt. Jag besöker lektioner varje vecka och om jag ser något som jag reagerar på tar jag upp det med berörd lärare, inte för att anklaga men för att förstå. Ibland får jag syn på saker i klassrummet som lärarna inte har uppmärksammat.

Att skapa goda förutsättningar för lärarna gör att jag på ett relativt enkelt sätt kan leda och fördela arbetet. Det gör att jag har plus på karmakontot och när det behövs en extra insats gör lärarna det utan att knorra eftersom de har professionell frihet och frihet att själv förlägga sig arbetstid.

Jag skulle aldrig komma på tanken att reglera lärarnas arbetstid. Varför skulle jag bry mig om var de för – och efterarbetar sin undervisning. Om jag skulle börja kontrollera mina lärare skulle min arbetsbelastning öka och jag tror att lärare skulle sluta.

Det måste bli mer göttigt att bli lärare. Ett sätt att skapa ett attraktivt läraryrke är att ge stor professionell frihet, frihet under ansvar och frihet att själv lägga sin ramtid.

På återseende

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: