Rektorer måste sluta vara så usla

En politiker i Botkyrka uttalade sig om rektorer i en kommentar på facebook.
– Usla rektorer tappar snabbt sina skolor, det har vi sett flera gånger i kommunala skolor i Botkyrka. Ledarskapet spelar en stor roll. 

Alla håller nog med om att ledarskapet spelar roll på alla skolor. Att som politiker uttala sig i termer om “usla rektorer” som arbetar på skolor med stora problem är respektlöst mot de rektorer som sliter hårt under svåra förutsättningar. 

Jag har arbetat som rektor i drygt 10 år och jag skulle nog kvala in som “usel” under ett par av mina år som rektor. Nu är jag mer erfaren och ganska luttrad så nu kvalar jag nog in i kategorin okej rektor. När jag var 29 år gammal och tackade ja till mitt första rektorsuppdrag hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på. Jag skulle vara chef över drygt 50 personer, ha ansvar för 300 barn och svara mot 600 föräldrar. Jag förväntades känna till och följa ett hundratal lagar. Jag förväntades skriva korrekta rektorsbeslut som skulle hålla för överklagande/laglighetsprövning. Förutom att arbeta som rektor på heltid skulle jag läsa rektorsprogrammet på deltid. Det blev inte någon nedsättning i arbetstid vilket gjorde att arbetsveckan blev cirka 55-60 timmar trots att det stod 40 timmar per vecka i anställningskontraktet. 

I juni förra året redovisade Skolverket statistik över omsättningen av rektorer.
– Bland de rektorer som tjänstgjorde i grundskolan och gymnasieskolan under läsåren 2014/15–2018/19 var mellan 66 och­ 73 procent kvar som rektor i samma skolenhet efterföljande läsår. Läsåret 2019/20 var det högst andel rektorer som var kvar som rektor i samma skolenhet även läsåret efter, 75 procent av rektorerna inom grundskolan och 78 procent av rektorerna inom gymnasieskolan. Efter tre respektive fem år minskar andelen rektorer som är kvar som rektor i samma skolenhet. Bland rektorer som vi kan följa under en treårsperiod var mellan 36 och 44 procent kvar som rektor i samma grundskola eller gymnasieskola tre läsår senare. Bland rektorer som vi kan följa över en femårsperiod var drygt 20 procent av grundskolerektorerna kvar i samma skolenhet fem läsår senare.

Det är hög omsättning på rektorer och vi hör larm med jämna mellanrum om hur svårt det är att rekrytera till särskilt utsatta områden. Det beror på förutsättningarna. År 2020 visade skolledarenkäten att var fjärde rektor riskerar att bli utbränd. Det är cirka 4 000 rektorer som tjänstgör i grundskolan. 

Det handlar inte om att rektorer är usla. Det handlar om att rektorer behöver lägga 90 procent av arbetstiden på personalfrågor eftersom vi har många medarbetare per chef. Det handlar om att rektorer är administrativa chefer som inte hinner arbeta med pedagogiskt ledarskap och skolans organisation.

Jag förväntas ha 135 enskilda samtal med medarbetare under ett läsår. Jag förväntas ha en budget i balans trots att elevernas behov överskrider de tillgängliga resurserna. Jag förväntas säkerställa att alla medarbetare har en rimlig arbetsbelastning. 

Det är klart att det finns rektorer som är på fel plats likväl som det finns lärare som är på fel plats. Det är inte normen utan ett undantag som vederbörandes chef har att hantera. Rektorer kläms mellan budget i balans och en verksamhet i balans. Det är en svår balansgång när drygt 97 procent av kommunerna hade krav på kostnadsminskningar i skolan 2021. 

Jag är så förbannat trött på politiker och tyckare som sitter på sina höga hästar och killgissar om hur det är att arbeta som rektor. En skola med låg måluppfyllelse blir genast klassad som en problemskola eller en dålig skola. En skola med låg måluppfyllelse kan vara en skola med hög kvalité på undervisningen men på grund av hög elevomsättning och andra yttre faktorer lyckas man inte med tillräckligt många elever. 

Det är lätt att ha åsikter om det man inte vet något om. Varje gång jag frågar en lärare – ska du inte ta ett skolledaruppdrag får jag svaret – aldrig i livet. Att jag får det svaret beror på förutsättningarna.

Ge oss bra förutsättningar att utföra vårt uppdrag så ska vi sluta att vara så usla!

På återseende imorgon!

/ Linnea 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: