Moderaterna är Alfons Åbergs nya hemliga kompis

Kommer ni ihåg Mållgan? Han är Alfons Åbergs hemliga kompis, han är så hemlig att bara Alfons kan se honom.
Jag kom och tänka på Mållgan när jag läste det senaste utspelet om skolan från Moderaterna. De har en ny utbildningspolitisk talesperson som har skrivit en debattartikel i Expressen riktad till nya skolministern.

Jag välkomnar att Moderaterna har arbetat fram den skolpolitik de ska gå till val på. Det är bra att Lars Hjälmered har tagit över som utbildningspolitisk talesperson. Nu finns det moderat skolpolitik att diskutera, med en utbildningspolitisk talesperson som vill diskutera skolan utifrån faktiska problem.

Regeringen lade fram en lagrådsremiss den 17:e februari där de presenterar förslag för ett likvärdigt, rättvist och rättssäkert skolval samt Socialdemokraternas långsiktiga ambition för att börja ta ett första steg för att bryta skolsegregationen.
Den fråga som debatterats mest flitigt är det som allsidig elevsammansättning. Det tog bara fem minuter innan twitter var fullt av påståenden om att – nu kommer barn bussas till skolor de inte valt, och – Regeringen vill sortera barn efter etnicitet.
Vi blev smärtsamt påminda om att det är valår.
Reaktionerna är lite som Alfons Åberg och Mållgan. De förslag som har diskuterats och gjort folk upprörda existerar faktiskt inte.

Det finns inte något förslag som innebär att det fria skolvalet inskränks. I lagrådsremissen står det att – Den föreslagna bestämmelsen innebär som tidigare nämnts att huvudmän för förskoleklass och grundskola så långt det är möjligt aktivt ska verka för en allsidig social sammansättning av elever på sina skolenheter.

En ambition är inte samma sak som tvingande regler med sanktioner om de inte efterföljs. Att verka för, att göra förbättringar om det är möjligt gör vi redan idag. När kommuner planerar skolor är skolsegregation en faktor som de tar hänsyn till. Det sker redan. Skollagen har redan ambitionen om allsidig elevsammansättning även om det inte står ordagrant. I praktiken blir det inte någon skillnad jämfört med idag.

Det finns många saker med Socialdemokraternas politik, och framförallt skolpolitik som förtjänar kritik. De förslag om skolval som snart ligger på riksdagens bord hör inte till den kategorin.

Jag tror att Lars Hjälmered blandar ihop skolvalet med skolplaceringsprocessen. Oavsett hur man utformar regelverket kring skolplacering kommer det att föregås av ett fritt val (önskemål) om skola. Regeringens förslag kan därför aldrig minska valfriheten eftersom skolvalet (önskemålet) kommer att ske oavsett hur skolplaceringarna sedan organiseras.

Jag undrar vad Alfons hade sagt om debattartikeln i Expressen.

Det finns stora problem i skolan som behöver lösas och för att tillsammans arbeta fram hållbara lösningar måste vi diskutera de förslag som faktiskt ligger på bordet. Mållgan-förslagen, alltså de förslag som inte existerar kan vi lämna därhän.

På återseende imorgon

/ Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: