Släng ut Dmitry Mazepin från Formel-1

Rysslands vidriga krig i Ukraina har snart pågått i en vecka. Det har varit en vecka med död, smärta, lidande, oro och tjutande flyglarm. Ukrainas befolkning lider oerhört mycket just nu. Familjer splittras, barn kan inte gå i skolan, gamla människor som blir fångar i sina egna hem och bostadskvarter som överges. Putin kommer inte ge sig förrän hela Ukraina är jämnat med marken.

Omvärlden har visat Ryssland kalla handen genom kraftfulla sanktioner. Ryska idrottsmän och kvinnor får inte delta tävlingar. Banker och företag kan inte längre handla, ryska flyg står på marken och tillgångar för politiker och oligarker är frysta. Syftet är att måla in i Putin i ett hörn och visa att vi inte accepterar att han beordrar en invasion i ett demokratiskt land – bara för att han kan och anser sig ha rätt till Ukrainas territorium.

Den 18:e mars är det premiär för Formel-1 2022 och på startbanan finns den ryska föraren Nikita Mazepin. Han är son till Putins vän Dmitry Mazepin som äger Uralkali, en stor sponsor till Nikitas team Haas. Dmitry är född i Minsk 1968 med ett förflutet i militären. Under åren 1986 till 1988 var han i Afghanistan och sedan han tog sin ekonomexamen har han haft framträdande positioner i företag som ägs av ryska staten. Han har nära relationer till Ryska regimen.

Omvärlden har gått samman och slängt ut Ryssland från internationellt samarbete på flera plan. FIA har meddelat att de inte kommer köra Rysslands Grand Prix. Det är rätt och riktigt.
Idag meddelade FIA att ryska och belarusiska förare får tävla 2022 om de tävlar under neutral flagg. De får inte ha Rysslands/Belarus flagga på bilarna eller på overallen och om de skulle vinna kommer inte nationalsången att spelas. FIA har med dagens beslut visat att de saknar ryggrad. Pengar är viktigare än att protestera mot Putins krig. Nu är det dags att Formel-1 går samman för Ukrainas folk.

Samtidigt som FIA är fega gör brittiska motorsportförbundet det rätta och stänger av Mazepin från Silverstone i sommar. Han kommer dock inte få köra Storbritanniens GP, meddelar det brittiska motorsportförbundet. – Hela den brittiska motorsportsgemenskapen fördömer Rysslands och Belarus krigshandlingar i Ukraina och uttrycker sin solidaritet och sitt stöd gentemot alla som påverkas av den pågående konflikten, säger brittiska motorsportsförbundets ordförande David Richards enligt Sky Sports.

FIA är fega som inte tar tillräckligt stark ställning mot Rysslands invasion. De är tyvärr inte ensamma om det. Det har rapporterats att ryska atleter får tävla i Paralympics och på tennistouren. De sänder budskap till Ukrainas folk att rätten att tävla i sin sport är viktigare än deras rätt till liv. FIA måste stänga av Nikita Mazepin, och därmed hans pappa från all motorsport.

När det kommer till att göra det rätta kommer jag osökt att tänka på Jonatan i Bröderna Lejonhjärta.

Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. Varför då ?
Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’”

På återseende imorgon!
/Linnea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: